Ce este Cloud Hosting?

Serviciile de Cloud hosting oferă găzduire pentru site-uri web pe servere virtuale care folosesc resurse de calcul din rețelele extinse care au la bază servere de web fizice. Aceastea foloses modelul de utilizare al resurselor de calcul în care este disponibil  un serviciu, mai degrabă decât un produs și, prin urmare, comparabil cu utilități tradiționale, cum ar fi energie electrică și gaze naturale. În general, clientul poate folosi din serviciul lor atât de mult cât are nevoie, în funcție de cerințele de site-ului, și va plăti doar pentru ceea ce folosește.

Acest serviciu există ca o alternativă la găzduirea site-urilor pe serverele simple ( servere dedicate sau partajate) și poate fi considerat ca o extensie a conceptului de clustere în cazul în care site-urile sunt găzduite pe mai multe servere de hosting. Cu  cloud hosting, rețeaua de servere care sunt utilizate este vastă și de multe ori împărțită în diferite centre de date și în locații diferite.

Exemple practice de cloud hosting pot fi flosite atât în Infrastructura ca Serviciu (IaaS) cât și în Platforma ca Serviciu (PaaS). În ofertele de IaaS clientul primește resurse hardware virtualizate pe care poate instala la propria lor alegere un mediu software înainte de a construi aplicația web. Pe un serviciu PaaS, clientul primește nu mediu software, de exemplu, ca o stivă de soluții (sistem de operare, suport de baze de date, software de tip server de web, și suport de programare), pe care le poate folosi direct la instalarea și dezvoltarea de aplicații web. Firmele cu infrastructuri IT complexe și profesioniștii IT cu experiență ar putea dori să opteze pentru modelul mai personalizabil IaaS, dar altele pot prefera ușurința oferită de o opțiune de PaaS.

O dezvoltare a conceptului de cloud hosting pentru clienții enterprise este Centrul de date Virtual (VDC). Acesta conține o rețea de servere virtualizate în cloud, care pot fi utilizate pentru a găzdui toate operațiunile de business IT, inclusiv site-urile web.

Cele mai evidente exemple de cloud hosting implică utilizarea de modele de cloud publice - care găzduiesc site-uri pe servere virtuale, care folosesc resurse din aceeași rețea cu alte servere virtuale disponibile public; datele sunt stocate fizic pe serverele comune care care formează resursa cloud. Acete  public cloud vor include unele măsuri de securitate pentru a se asigura că datele sunt păstrate privat și sunt suficiente pentru majoritatea instalărilor de site-uri. Cu toate acestea, în cazul în care securitatea și intimitatea sunt foarte importante, companiile pot transforma cloud hosting în private cloud.

Un exemplu tipic de ofertă de cloud hosting poate conține următoarele caracteristici și beneficii:

Fiabilitate; în loc să fie găzduit pe o instanță unică la un server fizic, site-ul este găzduit pe o partiție virtuală care partajază resursele sale, cum ar fi spatiu pe disc, dintr-o rețea extinsă de servere fizice care stau la bază. În cazul în care un singur server merge off-line, aceasta reduce puțin nivelul de resurse disponibile pentru cloud, dar nu va avea nici un efect asupra disponibilității site-ului, acest server virtual va continua să funcționeze prin utilizarea de resurse de la rețeaua de servere rămase în funcțiune. Unele platforme de cloud ar putea funcționa chiar dacă un întreg centru de date merge off-line dacă resursa cloud centralizată este are la bază mai multe centre de date in diferite locații pentru a răspândi riscul.
Securitatea fizică; serverele fizice subadiacente sunt adăpostite în centrele de date și astfel beneficiază de măsurile de securitate pe care aceste facilități le pun în aplicare pentru a preveni accesul persoanelor neautorizate sau perturbarea site-urilor.
Scalabilitate și flexibilitate; resursa este disponibilă în timp real, la cerere și nu se limitează la constrângeri fizice - capacitatea unui singur server. Dacă site-ul unui client cere resurse suplimentare din platforma de hosting din cauza unei creșteri a traficului de vizitatori sau în urma punerii în aplicare a unor noi funcționalități, resursele sunt accesate automat. Chiar și atunci când se utilizează un model de cloud privat, serviciul poate fi configurat să acceseze resursele din  public cloud pentru prelucrarea de date  non-sensibile, dacă există fluctuații în activitatea site-ului.
Managementul costurilor; clientul plăteste numai pentru ceea ce folosește de fapt. Resursa este disponibilă numai la cerere, și nu există nici o capacitate pierdută sau rămasă neutilizată atunci când cererea este mai mică.
Responsive Load balancing; load balancing este bazat pe software și, prin urmare, poate fi imediat scalabil pentru a răspunde la cererile în schimbare.

< Înapoi la Servicii Cloud